Zmena zákona o potravinách
Cieľom návrhu zákona je jednoznačne a transparentne definovať kompetencie jednotlivých orgánov úradnej kontroly potravín.
Najdôležitejšie zmeny:
· Rozšírenie a spresnenie základných pojmov: Definícia „zmiešaná potravina“ – po novom je to potravina pozostávajúca zo zložiek rastlinného a živočíšneho pôvodu bez uvedenia ich percentuálneho zastúpenia. Definícia „pokrm“ – potravina upravená tepelnou alebo inou úpravou, určená na priamu konzumáciu konečnému spotrebiteľovi.
· Spresnenie kompetencií orgánov úradnej kontroly potravín (§ 23). Kľúčová zmena spočíva v jednoznačnom rozdelení kompetencií medzi: Štátnu veterinárnu a potravinovú správu a jej regionálne orgány a Úrad verejného zdravotníctva a jeho regionálne úrady.
· Dopĺňa sa odkaz na definíciu geneticky modifikovaných potravín podľa nariadenia (ES) č. 1829/2003.
· Zavádzajú sa nové definície a odkazy na európske predpisy v poznámkach pod čiarou.
MPK končí: 06.11.2025
Sprievodná dokumentácia